Továbbtanulás nyolcadik után, Pomáz közelében

Továbbtanulás nyolcadik után, Pomáz közelében

Szentendre

2016. október 25. - matyas.szmk

A középfokú beiskolázás tudnivalóiról

Oktatási hivatal közleményei információk a beiskolázásról

 

  1. II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium
  2. Móricz Zsigmond Gimnázium
  3. Ferences Gimnázium
  4. Petzelt József Szakközépiskola és Szakiskola
  5. Szentendrei Református Gimnázium (8 osztályos)

Szentendrei II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium

2000 Szentendre Rákóczi u. 6. Email: iirf@sziirfig.hu

rakoczi.jpg

Porta: +36 26-785191
Titkári: +36 26-785192
Igazgatóh.: +36 26-785193
Tanári: +36 26-785194
Gazdasági: +36 26-785195
Igazgatói: +36 26-785196

Felvételi tájékoztató

 (További részletes tájékoztató)

rakoczi_1.jpgA Szentendrei II.Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium 1992 óta - a korábbi általános iskolai képzést gimnáziumi oktatással bővítve - a régió egyetlen 12 évfolyamos iskolája. A kezdeti hat évfolyamos gimnáziumi képzésről szerkezetváltást követően a négy évfolyamos gimnáziumi képzésre tértünk át. Végzett diákjaink érettségi átlaga minden évben felülmúlta az országos átlagot. Továbbtanulási statisztikáink szerint diákjaink 90%-a jelentkezik felsőoktatási intézménybe. 

Az általános tantervű négy évfolyamos gimnáziumi képzés mellett egy csoport részére angol emelt szintű, valamint egy csoport részére matematika emelt szintű képzést is indítunk. Ezen csoportok az emelt szinten tanult tárgyukat külön csoportban, magasabb óraszámban tanulják négy éven keresztül.

1. Általános tantervű gimnázium

2. Emelt szintű matematika képzés

3. Emelt szintű angol nyelvi képzés

A 9. és 10. évfolyam a gimnáziumi képzés oktatási-nevelési folyamatának alapozó, a specializálódást, pályaorientációt előkészítő szakasza. Kilencedik évfolyamon elkezdődik a második idegen nyelv oktatása is, melyet hasonlóan az elsőhöz, szintén csoportbontásban tanítunk.

Választható nyelvek: angol, német, orosz.

A 10. évfolyamon matematikából és idegen nyelvből, a 11. évfolyamon magyarból és történelemből „kis-érettségi”-vel készítjük diákjainkat a későbbi megmérettetésekre. A 11. és 12. évfolyam a közép vagy emelt szintű érettségire és a továbbtanulásra való felkészülés intenzív szakasza.

Diákjaink választható (fakultációs) órák keretében készülhetnek fel az emelt szintű érettségire, illetve a kötelezők mellett választott ötödik érettségi tárgy vizsgájára. A kötelező érettségi tárgyakon (magyar, történelem, matematika, idegen nyelv) kívül igény szerint 3-4 nem kötelező érettségi tárgyból (pl.: fizika, biológia, földrajz, informatika stb.) szervezünk fakultációs keretek között felkészítést , melyekre az általános tanterv szerint tanulóknak, valamint az emelt szintű angolt ill. matematikát tanuló diákoknak is lehetőségük van. A diákok és szülők naprakész tájékoztatása érdekében iskolánkban elektronikus naplót használunk.

Az épület teljes területe WIFI rendszerrel lefedett. Gimnazistáink részére a heti kötelező testnevelés órákon kívül lehetőséget biztosítunk a sportolásra Diák Sport Egyesületünk keretei között különböző labdajátékok formájában: kosárlabda, kézilabda, röplabda. 

Matematikából és anyanyelvből egységes központi felvételi írásbeli vizsgát kell tenni a jelentkezőknek. Akik önhibájukon kívül eső ok (pl. orvos által igazolt betegség) miatt nem tudják megírni a felvételit, azok a pótló írásbeli felvételin pótolhatják ezt.

A jelentkezők az írásbeli vizsgán túl egy felvételi beszélgetésen vesznek részt, amelyen irodalmi – műveltségi kérdéseket kapnak, valamint az érdeklődési körükről, elképzeléseikről beszélgetünk velük.
Az angol nyelvi tagozatra jelentkezőknek a szóbeli meghallgatáson számot kell adniuk a nyelvtudásukról egy rövid tematikus társalgás, illetve olvasási és fordítási feladat során.
A matematika tagozatra jelentkezők a szóbeli meghallgatáson rövid feladatokon keresztül, megadott témakörökből adnak számot tudásukról, logikus gondolkodási készségükről.

Szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium

 2000 Szentendre, Kálvária út 16. Email:  mzsgsze@t-online.hu

moricz.jpg

Központ: 26/310 418
Igazgatói titkárság: 26/310 408
Gazdasági iroda: 26/310 770

Felvételi tájékoztató

 Szóbeli felvételi vizsga témakörei

moricz_2.jpgA Szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium a térség legrangosabb és legnagyobb négy és öt évfolyamos állami gimnáziuma. 17 osztályban 40 pedagógus ötszáznál is több diákkal készül az érettségikre – felvételikre. A tekintélyes intézményi méretek előnye, hogy átlagon felüli változatos képzési lehetőségeket tudunk kínálni. Tagozatos képzéseink között mindenki megtalálhatja a hozzá legközelebb álló területet. 

Hatalmas épületünkben jól felszerelt, szakelőadók, szaktantermek
találhatók, az épület Wi-Fi lefedettsége teljes. Különösen büszkék vagyunk az uniós támogatásból felépült vadonatúj komplex természettudományos laborunkra, ahol
egyedülálló lehetőségek segítik a természettudományos oktatást. A térség egyik legnagyobb sportcsarnoka a miénk. Itt évről évre fejlesztések történnek, így nálunk mind az öt testnevelés óra tanteremben tartható. Hatalmas udvarunk van: a sportpályák, a díszudvar vagy a ballagó diákok emlékparkja már-már egy campus hangulatát nyújtják.

Öt évfolyamos képzés nyelvi előkészítő évfolyammal (német vagy angol)

Az öt év során a tanulók felkészítése az emelt szintű érettségi vizsgára idegen nyelvből. Cél: az első idegen nyelvből harmadik tanév végére a tanulók minimum 60 %-a, a második idegen nyelvből az ötödik év végére a tanulók legalább 50%-a tegyen vagy legalább középfokú nyelvvizsgát vagy emelt szintű érettségit. Ennek érdekében a két utolsó évben a második idegen nyelv oktatása kötelezően emelt óraszámban történik.

A tagozati specializáció széles kínálatának megteremtésével a két utolsó évfolyamon intenzív felkészítés a felsőoktatási tanulmányokra.

Reál tanulmányi terület:

Ebben a tagozatban a természettudományos tárgyak oktatása kap kiemelt szerepet. A tanulók matematikából négy évig egységesen kiemelt képzést kapnak. 

A reál tanulmányi területen belüli csoportok:

1. csoport: műszaki-informatika csoport : Kiemelt óraszámú informatikaoktatás valamennyi évfolyamon; felkészítés emelt szintű érettségire.  9-11. évfolyamon kötelezően emelt óraszámú fizikaoktatás folyik. A tanulók mérési gyakorlatokon és laborgyakorlatokon vesznek részt a gimnázium komplex laboratóriumában. 

2. csoport: biológia-kémia csoport: Kiemelt szerepet kap a kémia és biológia oktatása.  9. évfolyamon biológiaoktatás (a gimnáziumokban kilencedikben általában nem tanítanak biológiát), 10. évfolyamtól külön, bontott csoportban emelt óraszámú oktatás biológiából, felkészítés emelt szintű érettségire. A tanulók laborgyakorlatokon vesznek részt a gimnázium komplex laboratóriumában.

Humán tanulmányi terület:

Ebben a tagozatban a humán tárgyak oktatása kap kiemelt szerepet. A tanulók magyar nyelv és irodalomból négy éven át, történelemből 10. évfolyamon kapnak egységesen kiemelt képzést.

Humán tanulmányi területen belüli csoport:

1. csoport: magyar – történelem csoport: Kötelezően kiemelt oktatás történelemből. Művészettörténet, néprajz tanulásának lehetősége

2. csoport: média-kommunikáció csoport: Kötelezően választott kommunikáció - médiaismeret – írott sajtó projektalapú oktatás a 9-10. évfolyamon plusz nyelvtan órák keretén belül. Kötelező emelt óraszámú oktatás mozgóképkultúra és médiaismeret tantárgyból 11 – 12. évfolyamon

Angol nyelvi (négy évfolyamos!) tanulmányi terület:

Ezen a négy évfolyamos tagozaton megteremtjük a lehetőségét két idegen nyelv intenzív tanulásának, de ez a tanuló választása alapján történik (azaz megteheti, hogy csak egy nyelvéből választja az emelt szintet, szemben az öt évfolyamos képzéssel, ahol mindkét nyelvét kötelező emelt szinten tanulni). A nyelvtudás fejlesztése nem csupán a nyelvórákon folyik, más órákon is kiemelt szerepet kap, a célnyelvi kultúrával is tisztában kell lenniük. A diákoknak biztos alapokon nyugvó, alapos nyelvtudást kell megszerezniük, ezért a középszintű érettségi minél hamarabb 1. csoport: magyar – történelem csoport: 2. csoport: média-kommunikáció csoport való letételét nem engedjük meg: vagy emelt szintű érettségit vagy középfokú nyelvvizsgát kell tenniük. 11-12. évfolyamon a tanuló választhat –érdeklődésének és továbbtanulási terveinek megfelelő bármely– emelt szintű képzést az iskola kínálatából. Minden tanuló számára kötelező célnyelv az angol, melynek oktatása középhaladó szintről indul, azaz feltételezi a magas szintű általános iskolai angoltanítást. Második nyelvként a diákok német vagy olasz vagy francia vagy orosz nyelvet választhatnak

Tandem tanulmányi terület:

Ezen az új tagozaton célunk, hogy a hagyományos iskola keretei közül kilépve:

A gondolkodásfejlesztést, a kreativitásfejlesztést az eddigieknél jobban előtérbe helyezzük. A gyakorlatias, problémák megoldására képes tudást, a vállalkozói kompetenciák megszerzését támogassuk.

A tanulók együttműködési készségei, szociális kompetenciái jobban fejlődjenek.

Az érzelmi intelligencia, az érzelmi jóllét fejlesztése hangsúlyosabb legyen.

A tanulók tapasztalják meg, hogy az infokommunikációs technológia hogyan válhat hasznukra, hogyan támogathatja tanulásukat, céljaik megvalósítását. Céljaink érdekében kilépünk a hagyományos 45 percre tagolt szakórák keretei közül, a tanulóknak többnyire tömbösített óráik vannak, melyeken a kooperatív és projektszemléletű oktatásnak nyitunk teret. Az otthoni házi feladatkészítés és magántanárok igénybevétele helyett az intenzív iskolai tanulásra helyezzük a hangsúlyt. A házi feladatok helyébe az órarendbe épített elmélyítő órák lépnek. A tanulók több tantárgyból időszakonként vizsgát tesznek. Minden tanulónak segítünk megtalálni azt a területet, amelyből tehetséggondozásban vesz részt, ezt is órarendbe építve. Vállalásairól tehetséggondozó mentortanárával „szerződést” köt. Számos személyiségfejlesztő, csoportépítő, kommunikációfejlesztő és tanulás-módszertani gyakorlaton vesznek részt a tanulók ittlétük első két évében. A digitális eszközhasználat és az e-tananyagok jelenléte hangsú- lyos lesz a képzés során. Angol nyelvből a tanulók gimnáziumi éveik alatt szerzik meg a B2 szintű nyelvtudást. A program szakmai támogatója a Microsoft Innovatív Iskola Program. Az új tagozat megismertetésére november és január között több ízben tartunk rendezvényeket, kísérjék figyelemmel honlapunkat a témában!

2019 évben írásbeli felvételi eredmények átlaga: matematika: 30 pont, magyar: 22 pont

2018 évi felvételi ponthatárok:

Tanulmányi terület Tagozatkód Felvettek száma A bejutáshoz szükséges minimális pontszám
Reál 0001 32 134
Humán 0002 15 144
Angol 4 évfolyamos 0003 15 152
Angol 5 évfolyamos 0004 19 151
Német 5 évfolyamos 0005 14 122
TanDem 0006 28 143

Ferences Gimnázium

2000 Szentendre, Áprily L. tér 2. Email: iskola@ferencesgimnazium.hu

ferenc.jpg

Felvételi tájékoztató

 

ferences.jpgFerences lelkületet közvetítő, barátságos, a kor kihívásainak megfelelő, korszerű és hatékony iskolát képzelünk el, olyat, ahol a diákok a tanárok támogatásával képességeiket úgy fejleszthetik, hogy később az élet bármely területén megállják helyüket. Olyan tudást szeretnénk átadni, amely egyrészt megerősíti a fiatalok keresztény és magyar identitását, másrészt elősegíti, hogy korunk sokszínűségében képesek legyenek eligazodni.

Gimnáziumunkban 6 és 4 évfolyamos képzésben történik az oktatás általános tanterv szerint. Azonban alkalmazkodva az új magyar oktatási struktúrához, amely a diákok terhelésének növekedésével járt, úgy döntöttünk, hogy a kémia 11-ben, a fizika pedig 12-ben fakultatív órakeretbe kerül, hasonlóan a többi magyar gimnázium gyakorlatához.
Az emelt szintű érettségire való felkészítés rendszerét optimalizáltuk, a fakultációs órák számát háromra emeltük, hogy diákjaink a felsőoktatásba való bejutáshoz a lehető legtöbb segítséget kapják meg.

Akik csak egy tárgyból kívánnak emelt szinten érettségizni, azok a középszintű kötelező érettségi tárgyakból (magyar, matematika, történelem) kapnak további órákat.
A nyelvoktatás területén sokféle támogatást adunk diákjainknak. A nyelvvizsga előtt állókat előkészítő órák segítik.

Gimnáziumunkban 6 és 4 évfolyamos képzésben történik az oktatás. Iskolánk elkötelezett, hogy a tudásnak olyan eszköztárát adja a fiataloknak, amelyek birtokában megtalálják helyüket abban a világban, amelyet a technikai és tudományos ismeretek határoznak meg, hogy képesek legyenek az alkotó, teremtő munkára. Iskolánk törekszik a kultúra és a hit szintézisét adni, hiszen a tudás a hit fényében bölcsességgé nemesül, és világnézetté alakul.

Gimnáziumunk célja, hogy a diákok

  • a keresztény értékekre építve hívő, művelt emberré, kiegyensúlyozott személyiséggé, Istent és embertársait szerető, felelős polgárrá váljanak.
  • tanulmányaikban segítséget kapjanak
  • a továbbtanulásra felkészüljenek
  • tudásban, önfegyelemben növekedjenek
  • morális és esztétikai szemléletük nemesedjen,
  • kognitív és kommunikációs képessége fejlődjön
  • az értékes tudás és az értékes alkotások iránti igényük kialakuljon

Ebben a tantárgyi órakereten túl a diákok segítségére vannak:

  • fejlesztő foglalkozások
  • korrepetálások, felzárkóztatások
  • tanulószoba
  • szakköri foglalkozások,
  • különböző versenyeken való részvétel,
  • egyéni tanulást segítő programok,
  • emelt szintű érettségire való felkészítés,
  • az osztálykirándulások, színházelőadások és kiállítások látogatása

     

    8. osztályos jelentkezőknél

    6. osztály  7. osztály 8. félév max
    magyar nyelv és irodalom magyar nyelv és irodalom magyar nyelv és irodalom 15
      történelem történelem 10
    matematika matematika matematika 15
       idegen nyelv  idegen nyelv 10


    Az osztályzatok átszámítása a következőképpen történik:

    • jeles: 5 pont
    • jó: 3 pont
    • közepes: 1 pont
    • elégséges: 0 pont.

    A magyar nyelv és az irodalom tantárgyból – amennyiben külön kerültek osztályzásra – átlagot számítunk.  Ha ez nem egész szám, úgy az osztályzatokhoz tartozó pontokkal számoljuk ki az átlagot.

Petzelt József Szakközépiskola és Szakiskola

2000 Szentendre, Római sánc köz 1. Email:info@petzeltj.hu

perc.jpg

Iskolánk befogadó iskola, tehát a hátrányos helyzetű és a tanulási nehézséggel küzdő fiataloknak is lehetőséget biztosítunk a tanulásra és fejlődésre. Jelenleg építjük ki azt a szobát, amelyben a fejlesztőpedagógusunk tart majd felzárkóztató foglalkozásokat.

Bemutatkozó film

Felvételi tájékoztató

 

perczel.jpgJelenleg hatféle szakmát tanulnak a különböző szakiskolai osztályok, ezek:

  • eladó
  • szakács
  • pincér
  • cukrász
  • villanyszerelő
  • karosszérialakatos.

 

Angol vagy német idegennyelv

Tanulmányi területre egyéb pszihés fejlődési zavarral (súlyos tanulási figyelem vagy Magatartásszabályozási zavarral) küzdő beilleszkedési tanulási magatartási nehézséggel küzdő tanulók is jelentkezhetnek.

Felvétel a tanulmányi eredmények és a magyar nyelvi és a matematikai központi írásbeli vizsga eredménye alapján.

Egészségügyi alkalmassági pályaalkalmassági követelményeknek való megfelelés szüksége.

Szakgimnázium 4 évfolyamos

- Kereskedelem (eladó, kereskedő)

- Vendéglátóipari ágazat (Pincér, vendéglátás szervező)

- Közlekedés, szállítmányozás, logisztika (vállalkozási ügyintéző)

 Ágazati képzések jellemzői:
-        választható idegen nyelvek: angol vagy német nyelv
-        a 11. év végén a mellék-szakképesítésből szakmai vizsga tehető
-        a 12. év érettségi vizsgával zárul

Szakközépiskola 3 szakképzési + 2 érettségi vizsgára készítő évfolyam

- Vendéglátás-turisztika szakmacsoport (szakács)

- Vendéglátás-turisztika szakmacsoport (cukrász)

- Vendéglátás-turisztika szakmacsoport (pincér)

- Kereskedelem- marketing üzleti adminiszráció szakmacsoport (eladó)

- Közlekedés szakmacsoport (Karosszéria lakatos)

A 3 éves szakmai képzést követően, 2 év alatt, nappali tagozaton érettségire felkészítés választható. A szakmai képzés megkezdéséhez egészségügyi alkalmassági vizsgálaton kell megfelelni.

A bejegyzés trackback címe:

https://nyolcadikutan.blog.hu/api/trackback/id/tr3111838667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

matyas.szmk 2016.11.09. 21:03:08

Szerkesztő: Hámornyikné Csemeczki Zita
matyas.szmk@indamail.hu

Szilas Péter 2016.11.16. 19:23:17

Jó az ötlet, hiánypótló az oldal.

Miért?

Pl. az oktatás.hu oldalon nem lehet kerületre keresni, csak oktatási keret-tantervekre, holott az iskola elhelyezkedése, is ugyanolyan fontos. Hiába no, nem fogjuk a gyereket messzire vinni, a mai követelmények mellett, nem tudja elutazgatni a tanulásra (pihenésre, játékra,sportra) maradó időt.

Vagy pl. az állami oldal 4+1 év, angolra 18 iskolát, 22 tanulm. területet dob ki. Böngészgethetek.

Köszi, Zita!

P.
süti beállítások módosítása