Továbbtanulás nyolcadik után, Pomáz közelében

Továbbtanulás nyolcadik után, Pomáz közelében

Pilisvörösvár-Dunakeszi

2016. október 25. - matyas.szmk

A középfokú beiskolázás tudnivalóiról

Oktatási hivatal közleménye a beiskolázásról

 

Schiller Gimnázium

2085 Pilisvörösvár, Szabadság út 21. Email:  gimi1@t-online.hu

schiller.jpg

Telefon/Fax: 06 26 330 140

Felvételi tájékoztató

Az iskola saját kollégiummal (70 fő) rendelkezik.

A Friedrich Schiller Gimnázium és Kollégium Magyarország legnagyobb német nemzetiségi gimnáziuma. Kiemelt feladatunk a magyarországi németek nyelvi és kulturális örökségének erősítése, valamint az egyetemes német kultúra közvetítése, amelyre Friedrich Schiller neve is kötelez.

Célunk, hogy nyelvileg magas szintű képzésben részesítsük diákjainkat, amely akár a német nyelvterületen való továbbtanulást és munkavállalást is lehetővé teszi számukra. Iskolánkban természetes jelenségnek tekintjük a kétnyelvűséget a tanítási órák keretében, a folyosókon és a tantestületi szobában zajló beszélgetésekben, az iskolai értekezleteken, valamint a különféle rendezvényeken egyaránt.

A nemzetiség iskolai oktatásának irányelve szerint a heti kötelező órakeret legalább 50%-ában a nemzetiség nyelvén oktatjuk a következő tantárgyakat: német nyelv és irodalom, történelem, földrajz, népismeret, erkölcstan, etika, tánc és dráma, mozgókép- és médiaismeret, művészetek, vizuális kultúra, ének-zene, valamint bizonyos csoportokban a matematika és a testnevelés. Ennek köszönhetően diákjaink sikeres német nyelvvizsgával – melyet a DSD II. illetve az érettségi vizsga feltételeinek teljesítésével – zárja középiskolai tanulmányait.

4 évfolyamos gimnázium

Ezt a képzési formát elsősorban német nemzetiségi általános iskolát végzett diákoknak ajánljuk, de várunk minden olyan tanulót is, aki legalább A2 szintű német nyelvtudással rendelkezik.

A kétnyelvű német nemzetiségi oktatás irányelveinek megfelelően a tanórák legalább 50%-a német nyelven zajlik. A képzés során a következő tantárgyakat tanulhatják németül tanulóink: német nyelv és irodalom, történelem, földrajz, matematika, népismeret, dráma, tánc, testnevelés, etika, média, művészetek, vizuális kultúra.

Második idegen nyelvként angol nyelvet tanítunk heti 3 órában

A felvehető létszám 30 fő.

Várunk minden olyan tanulót – függetlenül attól, hogy nemzetiségi általános iskolába járt-e -, aki német nyelvtudással rendelkezik.

A jelentkező tanulóknak központi felvételi vizsgát (matematika, magyar nyelv) kell írniuk, amelyet intézményünk is megszervez. A központi írásbeli vizsga matematika eredményét beszámítjuk, a vizsga magyar nyelv részének eredményét nem vesszük figyelembe.

A magyar központi feladatsor helyett német nyelvű szövegértésen alapuló, nemzetiségi ismereteket is tartalmazó feladatsort kell a tanulóknak megoldaniuk az intézmény által meghirdetett helyi írásbeli felvételi során. A feladatsor nyelvtani követelménye lefedi az általános iskolák számára kiadott kerettantervek előírásait.

A helyi szóbeli felvételi vizsga során felmérjük, hogy a jelentkezők megfelelnek-e a kétnyelvű nemzetiségi oktatás követelményeinek.A központi és helyi felvételi eredményeken kívül a felvételi eljárás során figyelembe vesszük a 7. év végén és a 8. év félévkor szerzett tanulmányi átlagot a következő tantárgyakból: magyar irodalom, magyar nyelv, matematika, történelem, német nyelv.

A vizsgázó teljesítményének értékelése a következő arányban történik (összesen 200 pont):

Matematika központi írásbeli felvételi                     25%     (max. 50 pont

Német helyi írásbeli felvételi                                      25%     (max. 50 pont)

Német helyi szóbeli felvételi                                      25%     (max. 50 pont)

Tanulmányi eredmény (7. év vége, 8. félév)            25%    (max. 50 pont)

 A felvételi kérelmek elbírálása a tanulmányi eredmények, a központi írásbeli vizsga matematika részének, a helyi írásbeli és szóbeli felvételi vizsga eredményeinek összesítéséből adódó összpontszáma alapján történik.

Elutasítjuk azokat a tanulókat, akik a helyi német felvételi vizsgán legalább 60 pontot nem érnek el, illetve a tanulmányi átlaguk a megadott tantárgyakból 38 pont alatt van.

4+1 évfolyamos gimnázium

A négy évfolyamos kétnyelvű nemzetiségi gimnázium nyelvi alapozó évfolyamára várunk minden olyan tanulót, aki jobban meg szeretné alapozni a meglévő német nyelvtudását, illetve nem rendelkezik német nyelvtudással.

A nyelvi előkészítő évfolyamon a felvételt nyert tanulókat német nyelvtudásuk alapján több csoportban oktatjuk: a kezdő németesek heti 20, a haladók heti 15 órában tanulják a német nemzetiségi nyelvet, amely tartalmazza a dráma (2 óra), a történelem (1 óra), a földrajz (1 óra) és a matematika szaknyelvet (1 óra) is. Az utóbbi három tantárggyal felkészítjük diákjainkat a 9. évfolyamon bevezetésre kerülő kétnyelvű szaktárgyi oktatásra.

A tanulók második nyelvként az angol nyelvet tanulják 8 (haladó) illetve 3 (kezdő) órában a német nyelvi bontás alapján.

A nyelvi előkészítő évfolyamon a helyi tantervünknek megfelelően a következő tantárgyakat oktatjuk még: magyar nyelv, matematika, informatika és testnevelés.

A felvehető létszám 30 fő.

A nyelvi előkészítő évfolyam célja, hogy felkészítsen a nemzetiségi kétnyelvű középiskolai nevelés-oktatás keretében folyó tanulmányok megkezdésére. A tanuló a nemzetiségi előkészítő évfolyamon a kötelező óraszám legalább hetven százalékát a nemzetiségi nyelv tanulására fordítja.

A központi felvételi eljárás az általános rend szerint történik.

A tanulóknak központi felvételi vizsgát (matematika, magyar nyelv) kell írniuk, amelyet intézményünk is megszervez.

A központi felvételi eredményeken kívül a felvételi eljárás során figyelembe vesszük a 7. év végén és a 8. év félévkor szerzett tanulmányi átlagot a következő tantárgyakból: magyar nyelv, magyar irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv.

 A vizsgázó teljesítményének értékelése a következő arányban történik (összesen 200 pont):

Matematika központi írásbeli felvételi                     25 %    (max. 50 pont)

Magyar nyelv központi írásbeli felvételi                   25 %    (max. 50 pont)

Tanulmányi eredmény 7. év végén                            25 %    (max. 50 pont)

Tanulmányi eredmény 8. év félévkor                        25 %    (max. 50 pont)

 A felvételi kérelmek elbírálása a tanulmányi eredmények, a központi írásbeli vizsga matematika és magyar nyelv eredményeinek összesítéséből adódó összpontszáma alapján történik.

Elutasítjuk azokat a tanulókat, akiknek a két írásbeli összesített felvételi pontja nem éri el a 40 pontot, illetve tanulmányi átlaguk a megadott tantárgyakból 76 pont alatt van.

schiller2.jpg

dunakeszi.jpgDunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium

Cím: 2120 Dunakeszi, Bazsanth Vince utca 10. 
Telefon: (27) 342-212 vagy (27) 342-447 
e-mail: titkar@dkrmg.hu

 

 

Diákjaink, modern épületben, jól felszerelt tantermekben tanulnak, amelyekben számítógépek, interaktív táblák és DVD / videokészülékek segítik a hatékony munkát. Gazdag könyvtárunkban is bőséges a kínálat diáknak és tanárnak egyaránt.

aula01.jpgGimnáziumunk kétféle képzési lehetőséget kínál tanulóinknak. A volt nyolcosztályos tagozat kilenc évre egészült ki egy nyelvi előkészítő évvel angol vagy német nyelvből az első négy év után, míg a hagyományos, négyosztályos program az úgynevezett 0. évvel, ugyancsak intenzív nyelvtanulással indul és öt évre bővült.

Az oktatás színvonala magas; számos tanulónk indul és szerepel sikeresen különböző versenyeken, az érettségi vizsgák után pedig mintegy 80%-uk egyetemeken, főiskolákon tanul tovább. A tanári kar magasan képzett szakemberekből áll, akik barátságos légkörben segítik diákjainkat céljaik elérésében.

Iskolánkban sok lehetőség nyílik a szabadidő kulturált eltöltésére is. Színjátszó csoportunk éves bemutatói népes közönséget vonzanak a városból is. A Rokka néptánc csoport nemcsak elkötelezetten ápolja a népművészet hagyományait, de sikereivel hírnévre tett szert itthon és külföldön egyaránt. Az iskolai kórus a zenét kedvelő, énekelni szerető diákokat várja soraiba. Feltétlenül meg kell említenünk az élénk sportéletet is, melyet diákjaink egyéni- és csapat-sikerei fémjeleznek. Tágas, korszerű sportcsarnokunk városi rendezvények színhelye is, ahová mindig szívesen várják a sportolni, mozogni vágyókat.

032550 / 0001 (intenzív angol nyelvű (0.évf.) csoport) 
032550 / 0002 (intenzív német nyelvű (0.évf.) csoport) 
032550 / 0003 (nyolcosztályos gimnázium) 

A bejegyzés trackback címe:

https://nyolcadikutan.blog.hu/api/trackback/id/tr4311838739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása